ΧΡΥΣΑ ΣΟΥΚΙΑ - STAY IN SHAPE
Διαιτολόγοι, Διατροφολόγοι
Περιγραφή Υπηρεσιών
To
Διαιτολογικό γραφειο Stay in Shape παρέχει :
*Μέτρηση
Σωματικού Βάρους
*Ανάλυση
σύστασης σώματος :
Μυϊκής μάζας
,
Σωματικού
Λίπους ,
Σπλαχνικού
λίπους
*Τμηματική
ανίχνευση λίπους και μυϊκού ιστού σε κάθε μέρος του σώματος (αριστερό και δεξί
χέρι και πόδι )
*Έλεγχος
βασικού μεταβολισμού (BMR) και μεταβολικής
ηλικίας
*Διάγνωση
επιπέδων ενυδάτωσης στο σώμα
*Μέτρηση
οστικής μάζας
*Εξατομικευμενο
διαιτολόγιο για :
Φυσιολογικές
και παθολογικές καταστάσεις
Εγκυμοσύνη
και θηλασμό
Αθλητική
διατροφή
Παιδιατρική
διατροφή
Εξασφάλιση
αναγκών τρίτης ηλικίας
Αντιμετώπιση
διατροφικών διαταραχών (Ανορεξίας και Βουλιμίας )
Προεμμηνόπαυση
και εμμηνόπαυση
Χορτοφαγία (vegan και vegeterians)
Κλινική
Διατροφική Αντιμετώπιση
-Παχυσαρκία
-Σακχαρώδη
Διαβήτη
-Υπέρταση
-Γαστροοισοφαγική
παλινδρόμηση
-Υπέρ και
Υπο- θυροειδισμος
-Καρδιαγγειακά
νοσήματα
-Υπερλιπιδαιμίες
(Χοληστερίνη ,Τριγλυκερίδια )
-Ευερέθιστο
έντερο (Δυσκοιλιότητα ,Σπαστική κολίτιδα)
-Αναιμία
-Καρκίνο
-Νοσος Crohn
-Ελκώδης
κολίτιδα
-Κοιλιοκάκη
-Χολοκυστεκτομή
-Δυσπεψία
-Ουρική
αρθρίτιδα
-Ουρικό οξύ
-Διαταραχές
έμμηνο ρύσης (Πολυκυστικές ωοθήκες ,αμηνόρροια)
-Νεφρική
ανεπάρκεια
-Ηπατικές
παθήσεις
Εγκυμοσύνη
και θηλασμός
Εξατομικευμένο
διαιτολόγιο για τη μέγιστη εξασφάλιση θρεπτικών συστατικών κατά τη περίοδο της
εγκυμοσύνης και του θηλασμού .
Διατροφή εξ
αποστάσεως
Πραγματοποιείται συνέδρια εξ αποστάσεως για τη διευκόλυνση του διαιτόμενου σε περίπτωση που δεν μπορεί να παρευρεθεί στο γραφείο .
Γενικές Πληροφορίες
Δημοσιευμενο Άρθρο Οκτωβρίου 2023 για την Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας
Πηγή :CityVibes.gr
ΧΡΥΣΑ ΣΟΥΚΙΑ: Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ
H παιδική παχυσαρκία αποτελεί διαχρονικά ένα πρόβλημα, το οποίο προβληματίζει όλο και περισσότερους γονείς στις μέρες μας. Μαζί μας για να δώσει λύσεις, βρίσκεται αυτή τη φορά η Χρύσα Σούκια, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc με εξειδίκευση στην κλινική και αθλητική διατροφή. Η ίδια διατηρεί το Διαιτολογικό της Γραφείο Stay in Shape στη Λάρισα , στην οδό Μανδηλαρά 18.
« Απο το 2015 μέχρι και σήμερα εργάζομαι ως Κλινική Διαιτολόγος στη κλινική -Αγία Φωτεινή- όπου αναλαμβάνω την διατροφική υποστήριξη των ασθενών με στόχο την κάλυψη των διατροφικών τους απαιτήσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Όσον αφορά τις σπουδές μου , αποφοίτησα από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .Το 2019 ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στο τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο -Η Διατροφή στην Υγεία και τη Νόσο-. Έπειτα το 2022 απέκτησα την εξειδίκευση της Αθλητικής Διατροφής (M.N.S.N) στο πρόγραμμα -Master Nutritionist in Sports Nutrition- από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρία (ΕΛΔΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών . Τέλος το 2023 ξεκίνησα το πρόγραμμα εξειδίκευσης στη Παιδιατρική Διατροφή με τίτλο -Master Nutritionist in Pediatric Nutrition- από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρία (ΕΛΔΕ) στην Αθήνα . Απο το 2022 μέχρι σήμερα εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στο Θεσσαλικό ΙΕΚ Γιάτσος στη Λάρισα ,διδάσκοντας τα μαθήματα της Διαιτητικής και Τροφογνωσίας . Τέλος,απο το 2012 μέχρι και σήμερα ενημερώνομαι μέσω σεμιναρίων και ημερίδων για θέματα Διατροφής και Διαιτολογίας ,Αθλητισμού ,Διαβήτη, Διατροφικών Διαταραχών που αφορούν την Ανορεξία και τη Βουλιμία,Ψυχολογίας ,Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού ,Αθηροσκληρυνσης ,Δυσπεψίας , Ευερέθιστου Εντέρου. »
Τι είναι η Παιδική Παχυσαρκία ;
« Παιδική παχυσαρκία είναι η κατάσταση όπου εμφανίζεται υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό του παιδιού, με αποτέλεσμα να προκαλέσει στην ζωή του χρόνιες ασθένειες και θάνατο. Η Κεντρική παχυσαρκία , λόγω της εναπόθεσης υπερβολικού λίπους στην κοιλιακή χώρα , μπορεί να προκαλέσει παθήσεις όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης , υψηλή πίεση και αυξημένο λιπιδαιμικό προφίλ στα παιδιά. Η παιδική παχυσαρκία καθορίζεται από το ύψος και το βάρος του παιδιού και υπολογίζεται με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), το οποίο προσαρμόζεται με βάση την ηλικία και το φύλο. Με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης , όταν το παιδί βρίσκεται μεταξύ της 85 ης -95 ης θέσης είναι υπέρβαρο , ενώ όταν βρίσκεται από την 95 η θέση και πάνω είναι παχύσαρκο. »
Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και ποια είναι η εξέλιξη της τα τελευταία χρόνια;
« Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα 4 στα 10 παιδιά είναι παχύσαρκα με βάση τις τελευταίες μελέτες.
Οι κυριότεροι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση παιδικής παχυσαρκίας είναι :
1) Η διατροφή των σύγχρονων παιδιών είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά ( βιταμίνες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία) και πλούσια σε ζάχαρη , λιπαρά , αναψυκτικά, junk food .
2) Λόγω περιορισμένου χρόνου, τόσο οι γονείς όσο και το παιδί θα προτιμήσουν γρήγορες επιλογές γευμάτων όπως κρουασάν ή τυρόπιτες από το περίπτερο ή το κυλικείο σε σχέση με ένα χειροποίητο σάντουιτς ή υγιεινό σπιτικό κέικ.
3) Υπάρχει έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Τα παιδιά κάθονται περισσότερες ώρες μπροστά από μια τηλεόραση ή παίζοντας video games αντί να ασχολούνται με δραστηριότητες σε ομαδικά αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ , τένις.
4) Ο ρόλος της οικογένειας είναι σημαντικός καθώς το παιδί έχει την τάση να ΄΄ μιμείται ΄΄ τις διατροφικές συνήθειες των γονιών . Όταν ο γονιός διαλέγει ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων ή μεγαλύτερη ποσότητα σε φαγητό , θα κάνει το ίδιο και το παιδί.
5) Επιπλέον λείπει το οικογενειακό γεύμα από το τραπέζι και έτσι το παιδί ή δεν θα φάει τη σωστή στιγμή και έπειτα θα πεινάσει. Διαφορετικά θα φάει μπροστά στην τηλεόραση χωρίς την επίβλεψη, καταναλώνοντας τη διπλάσια ποσότητα.
6) Ο ρόλος των συνομηλίκων παιδιών συμβάλλει συνήθως αρνητικά καθώς τις περισσότερες φορές τα παιδιά σε αυτή την ηλικία διαλέγουν τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε ποιότητα.
7) Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεργία αποτελεί παράγοντα εμφάνισης παχυσαρκίας. Το πρόχειρο φαγητό (σουβλάκι ,χάμπουργκερ) αποτελεί οικονομικότερη επιλογή σε ένα νοικοκυριό από ότι η κατανάλωση κρέατος ή ψαριού.»
Ποια είναι η συνδρομή της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και του γενετικού παράγοντα στην εμφάνιση της παχυσαρκίας στα παιδιά;
« Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν το παιδί έχει μια ποιοτική διατροφή από τα πρώτα στάδια της ζωής, θα συνεχίσει και την υπόλοιπη ζωή του με τις κατάλληλες διατροφικές συνήθειες. Το πρωινό παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην μείωση σωματικού βάρους, όσο και στη διατήρησή του. Έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που κατανάλωναν πρωινό, είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος σε σχέση με τα παιδιά που το παρέλειπαν. Η έλλειψη φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας .Τα παχύσαρκα παιδιά τείνουν να διαλέγουν έτοιμους συσκευασμένους χυμούς, ροφήματα και αναψυκτικά που είναι πλούσια σε ζάχαρη και συντηρητικά . Μια μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν πέντε με έξι γεύματα μέσα στην μέρα είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος σε σχέση με τα παιδιά που κατανάλωναν τέσσερα γεύματα. Η συχνότητα των γευμάτων βοηθά ώστε το παιδί να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σε κάθε γεύμα και να νιώθει κορεσμό. Σημαντικό όφελος στο βάρος άλλα και στην υγεία του παιδιού έχει η φυσική δραστηριότητα. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν σε δραστηριότητες εμφάνισαν σημαντικά μειωμένο ποσοστό παχυσαρκίας, σε σχέση με τα παιδιά που διάλεγαν καθιστικές δραστηριότητες. Τέλος η κληρονομικότητα φαίνεται να σχετίζεται με την παιδική παχυσαρκία. Τα γονίδια που θα κληρονομήσει το παιδί από τους γονείς τείνουν να επηρεάσουν το τύπο του σώματος του.
Πιο συγκεκριμένα, το παιδί έχει 40% πιθανότητα να εμφανίσει παχυσαρκία αν είναι παχύσαρκος ο ένας από τους δυο γονείς. Στη περίπτωση που είναι και οι δύο γονείς παχύσαρκοι , το παιδί έχει 80% πιθανότητα να εμφανίσει παχυσαρκία. Κληρονομείται μία τάση προς παχυσαρκία ,που όταν συνοδεύεται με περιβαλλοντικούς εξωγενείς παράγοντες μπορεί να φτάσει στο 100% .»
Τι προκαλεί η παιδική παχυσαρκία ;
Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει:
Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Αυξημένη Χοληστερίνη , Τριγλυκερίδια
Διαταραχές στο Καρδιαγγειακό σύστημα
Λιπώδης διήθηση του ήπατος
Ορθοπεδικές παθήσεις (πχ πλατυποδία)
Παθολογική κλίση κάτω άκρων
Πόνος ισχύων
Ενδοκρινολογικές διαταραχές (πρόωρη ή καθυστερημένη ανάπτυξη , πολυκυστικές ωοθήκες)
Διαταραχές ύπνου
Κατάθλιψη
Γυναικομαστία
Άσθμα και αλλεργίες
Μειωμένη αντοχή στην άσκηση
Καρκίνο
Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου
Υποτίμηση εαυτού
Τάσεις απομόνωσης
Αγχώδεις εκδηλώσεις
Ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές για την πρόληψη και τη διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας;
« Το παιδί θα πρέπει να ξεκινά την μέρα του με ένα καλό πρωινό και να καταναλώνει μέσα στη μέρα μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι, μέσα από μια ποικιλία τροφίμων το παιδί θα λάβει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να περιλαμβάνει 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών, δίνοντας έτσι στον οργανισμό το ασβέστιο και φώσφορο για την οστική και μυϊκή του ανάπτυξη. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία στηρίζει τη κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά από την ηλικία των 2 ετών και πάνω, έτσι ώστε να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη λίπους και ειδικότερα κορεσμένων λιπαρών που δρουν αρνητικά στο λιπιδαιμικό προφίλ. Η κατανάλωση οσπρίων προτείνεται στη μία με δύο φορές την εβδομάδα και θα βοηθήσει στην απορρόφηση σιδήρου, βιταμινών Β και Ε, φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου ενισχύοντας τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Το κρέας ,το ψάρι ,το αυγό, το κοτόπουλο θα ενισχύσουν τον οργανισμό του παιδιού με πρωτεΐνη, τόσο για την οστική όσο και για τη μυϊκή του ανάπτυξη. Συστήνεται η κατανάλωση κρέατος , ψαριού και κοτόπουλου στις 2-3 φορές τη βδομάδα , ενώ η επιτρεπόμενη πρόσληψη αυγών είναι 4-7 την εβδομάδα.
Η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών, ρυζιού, πατάτας, ζυμαρικών, κατά προτίμηση ολικής άλεσης, θα βοηθήσουν στην λειτουργία του νευρικού συστήματος και θα δώσουν στον οργανισμό ενέργεια. Ενώ οι φυτικές ίνες θα δημιουργήσουν στο παιδί το αίσθημα κορεσμού. Δίνοντας στο παιδί τη κατάλληλη ποσότητα υδατανθράκων μέσα στην μέρα σε συνδυασμό με πρωτεΐνη, όπως για παράδειγμα κοτόπουλο με ρύζι ή γάλα με δημητριακά, θα προσφέρει κορεσμό και το παιδί δεν θα πεινάσει για τις επόμενες δυο με τρεις ώρες αναζητώντας ένα γεύμα πλούσιο σε ζάχαρη ή λίπος. Ο ρόλος των φρούτων και λαχανικών παίζει σημαντικό ρόλο καθώς το παιδί θα αποκτήσει τις απαραίτητες βιταμίνες (βιταμίνη Α,C κ.α) , φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο κ.α). Οι φυτικές ίνες των φρούτων και λαχανικών θα βοηθήσουν στην βέλτιστη λειτουργία του εντέρου. Όσον αφορά τα καλά λιπαρά, η κατανάλωση 2-3 μερίδων μέσα στην μέρα από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, οι ελιές και το αβοκάντο θα συμβάλλουν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και θα δώσουν ενέργεια για την ανάπτυξη του.
Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο κυλικείο . Αν το παιδί έχει μαζί του από το σπίτι στο σχολείο : ένα τοστ , ένα σπιτικό κέικ της αρεσκείας του , μπισκότα χειροποίητα, υγιεινές μπάρες και φρούτα δεν θα επιλέξει από το κυλικείο έτοιμα κρύα σάντουιτς, κρουασάν και πίτες που θα συμβάλλουν στην αύξηση
σωματικού βάρους. Το παιδί βρίσκοντας ένα άθλημα ή δραστηριότητα που τον γεμίζει, θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό του και θα χτίσει τα θεμέλια για μια ζωή γεμάτη ευεξία. Θα εκτονώνεται μέσα από την άσκηση και θα είναι πιο λειτουργικό στην καθημερινότητά του, αλλά και πιο αποτελεσματικό στα μαθήματά του. Πολύ σημαντικός είναι ο ύπνος για ένα υγιές σωματικό βάρος αλλά και για ένα γερό ανοσοποιητικό . Οι επιθυμητές ώρες στην προσχολική είναι 12 ημερησίως, στη σχολική ηλικία είναι 10 ώρες ενώ στην εφηβεία 9 ώρες.»
Πως μπορεί η οικογένεια να υποστηρίξει ένα παχύσαρκο παιδί στην απόκτηση υγιών συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας;
« Η οικογένεια μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Ένας γονιός αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για το παιδί του. Θα βοηθήσει σημαντικά να ακολουθήσει όλη η οικογένεια υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Να πραγματοποιείται από όλη την οικογένεια η προετοιμασία γευμάτων, σνακ , υγιεινών συνταγών όπως κουλουράκια βρώμης , μπάρες , κέικ. Όπως σημαντικό είναι να καταναλώνονται τα γεύματα από όλη την οικογένεια στο τραπέζι. Το παιδί έχει ανάγκη από προσοχή και επικοινωνία. Όταν νιώθει την ανασφάλεια ότι δεν έχει την απαραίτητη προσοχή, θα αντιδράσει είτε σε υπερκατανάλωση φαγητού είτε στην άρνηση ποιοτικού φαγητού.
Η συζήτηση με εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας (πχ. παιδίατρους, διαιτολόγους, ψυχολόγους ), θα βοηθήσει την οικογένεια όταν γίνεται συλλογικά από όλα τα μέλη και όχι ατομικά. Θα πρέπει οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες .Έτσι, τα παιδιά θα βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση ,θα κοινωνικοποιηθούν και θα μάθουν να λειτουργούν ομαδικά για να επιτύχουν το στόχο τους. Τέλος η οικογένεια θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιληφθεί αν το παιδί δεν είναι καλά ψυχολογικά ή αν δέχεται κοινωνικό στιγματισμό (bullying ) για το σωματικό του βάρος. Δυστυχώς το bullying αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, μειωμένη όρεξη για κοινωνικές δραστηριότητες και έτσι το παιδί να απομονωθεί.»
Πως μπορεί να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ προαγωγής της υγιεινής διατροφής και της αυτοεκτίμησης των παιδιών, ώστε να αποφευχθεί η εμμονή με το βάρος;
« Ο διαιτολόγος παίζει κομβικό ρόλο καθώς θα δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες στην οικογένεια, δημιουργώντας ένα κίνητρο αυτοβελτίωσης και προαγωγής υγείας. Η επίσκεψη από όλα τα μέλη της οικογένειας στο διαιτολόγο θα δώσει κίνητρο για βελτίωση σωματικού βάρους. Μέσα από την συζήτηση θα ενημερωθεί όλη οικογένεια για τα υγιή πλαίσια σωματικού βάρους και λίπους. Πολλές φορές οι γονείς υπερεκτιμούν το βάρος του παιδιού. Άλλες φορές πιστεύουν ότι θα πρέπει να δώσουν περισσότερο φαγητό στο παιδί για να λάβει περισσότερη ενέργεια για να διαβάσει ή να πετύχει στις δραστηριότητες. Δυστυχώς όμως η έξτρα κατανάλωση φαγητού θα οδηγήσει στην αποθήκευση λίπους στο παιδί. Το παιδί θα πρέπει να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση του με ένα υγιές σωματικό βάρος, γνωρίζοντας ότι το έχει πετύχει με το δικό του κόπο και προσωπική προσπάθεια. Έχοντας την δυνατότητα να αποφασίζει ποιο θα είναι το φαγητό της εβδομάδας, μαθαίνοντας τους σωστούς συνδυασμούς των τροφών και συμμετέχοντας στο τραπέζι φτιάχνοντας το πιάτο του ελκυστικό θα νιώσει υπευθυνότητα , ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση. Η σωστή αντιμετώπιση πρέπει να γίνει με αγάπη και σεβασμό προς το παιδί, ώστε να μπορέσει να έχει τη θέληση να επανέλθει στο σωματικό του βάρος. Το παιδί θα πρέπει να μάθει να αγαπάει το σώμα του γιατί είναι ο καθρέφτης του εαυτού του.»